POLISEMIYA HODISASI TADQIQI XUSUSIDA - A. M. Turobov,; N.Nurullayeva, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA:  Mazkur  maqolada  tilshunoslikda  muhim  semantik hodisalardan  biri  bo‘lgan  polisemiya  masalasi  tahlil  qilinadi.  Polisemiya  —  bir leksemaning bir nechta o‘zaro bog‘liq ma’nolarni ifodalash xususiyati bo‘lib, u tilning rivoji  va  boyishida  muhim  o‘rin  tutadi.  Tadqiqotda  polisemik  birliklarning  yuzaga kelish sabablari, ularning semantik tuzilishi hamda kontekstga bog‘liq holda ma’no farqlanishi  masalalari  yoritilgan.  Shuningdek,  polisemiya  va  omonimiya  hodisalari o‘rtasidagi  farqlar  ilmiy  manbalar  asosida  izohlanadi.  O‘zbek  tilidagi  polisemik so‘zlardan  namunalar  keltirilib,  ularning  nutqdagi  funksional  xususiyatlari  tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari leksik-semantik tadqiqotlar, til o‘qitish metodikasi hamda tarjimashunoslik sohalari uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.