DEPRESSIYANI DAVOLASHDAGI TERAPEVTIK REZISTENTLIK: PATOFIZIOLOGIK MEXANIZMLAR, DIAGNOSTIK MEZONLAR VA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR - Shukurlayeva Mashxura Farxodovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Terapevtik rezistent depressiya (TRD) — standart antidepressant terapiyalariga yetarlicha javob bermaydigan major depressiv buzilishning murakkab klinik  varianti  bo‘lib,  bemorlarning  funktsional  natijalari  va  hayot  sifati  sezilarli darajada  yomonlashadi.  Mazkur  maqolada  TRDning  patofiziologik  mexanizmlari, diagnostik  mezonlari,  biomarkerlar  va  zamonaviy  terapevtik  yondashuvlar  ilmiy jihatdan  tahlil  qilinadi.  Yondashuvlar  farmakologik  strategiyalar,  augmentatsiya moddalari, nevromodulyatsiya va psixoterapiya ichida ko‘rib chiqiladi.