FORTEPIANO IJROCHILIGIDA PEDAL ISHLATISH TEXNIKASI - Sarvarjon Azizov, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:    Ushbu  ilmiy  maqolada  fortepiano  ijrochiligida  pedal  ishlatish texnikasining musiqiy, estetik va pedagogik asoslari keng yoritilgan. Pedalning tarixiy rivojlanish bosqichlari, zamonaviy fortepiano pedallari turlari, ularning mexanik va akustik  xususiyatlari  tahlil  qilinadi.  Turli  musiqiy  uslublarda  pedal  qo‘llash tamoyillari, badiiy ifoda vositasi sifatidagi ahamiyati hamda oliy ta’lim muassasalarida pedal texnikasini o‘rgatish masalalari ilmiy asosda ochib beriladi.