JAXON PUL ISHLARI: GLOBAL VALYUTA TIZIMINING RIVOJLANISHI VA MUAMMOLARI - Xoliqulov O’ktam Abdumo’minovich,; Maxkamtoshov Diyorbek Toyir o’g’li,; Qubimqulov Begzod Bektosh o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  zamonaviy  jahon  iqtisodiyotining  asosiy tayanchi boʻlgan jahon pul ishlari (global moliya) tizimining evolyutsiyasi, tuzilishi, dolzarb  muammolari  va  rivojlanish  tendensiyalari  kompleks  tahli  qilinadi.  Maqola klassik oltin standartidan tortlab, Bretton-Vuds va Yamayka tizimlarigacha boʻlgan tarixiy bosqichlarni qamrab oladi. Zamonaviy tizimning asosiy institutlari – Xalqaro Valyuta  Jamgʻarmasi  (XVJ),  Jahon  Banki,  Banklararo  Toʻlovlar  Banki  (BIS)  va markaziy  banklarning  roli  ochib  berilgan.  Tadqiqotda  valyuta  kurslarining oʻzgaruvchanligi,  global  savdo  nomuvozanligi,  dollarning  hukmronligi, rivojlanayotgan mamlakatlarning qarz muammolari va moliyaviy tizimning zaifliklari kabi dolzarb muammolarga alohida eʼtibor qaratiladi. Shuningdek, raqamli valyutalar, kriptoaktivlar, Islom moliyasi, barqaror moliya va FinTexning taʼsiri kabi zamonaviy tendensiyalar  oʻrganiladi.  Muammolarni  bartaraf  etish  va  tizimni  barqarorlashtirish uchun valyuta tizimini diversifikatsiyalash, xalqaro moliyaviy institutlarni isloh qilish, makroiqtisodiy siyosatlarni muvofiqlashtirish va regulyatorlikni kuchaytirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Maqola global pul-moliyaviy tizimni mustahkamlash va uni kelajakdagi qiyinchiliklarga moslashtirish yoʻllarini koʻrsatishga qaratilgan.