OPERA JANRINING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISHI: YEVROPA VA O‘ZBEK OPERA SAN’ATI TAJRIBASI - Abdumannonova Nilufar Baxrom qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  maqolada  opera  janrining  shakllanishi,  rivojlanish  bosqichlari hamda Yevropa va o‘zbek opera san’ati tarixi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida opera san’ati murakkab va sintetik janr sifatida musiqiy, dramatik va  sahnaviy  elementlarni  uyg‘unlashtirishi,  inson  hissiyotlari,  ijtimoiy  va  tarixiy voqealarni  musiqiy-dramatik  obrazlar  orqali  ifodalashi  ko‘rsatildi.  Shu  bilan  birga, o‘zbek opera san’ati XX asrdan boshlab milliy musiqiy meros va Yevropa an’analari uyg‘unlashuvi  asosida  rivojlanib,  milliy  dramaturgiya  va  sahna  madaniyatini  yangi bosqichga olib chiqqani tahlil qilinadi.