NOTO’LIQ OILADAGI BOLALARDA O’ZINI BAHOLASH VA O’ZIDAN QONIQISHNING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Odinabonu Oxunjanova Ismoiljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Noto‘liq oilada tarbiyalangan bolalar hayoti va ruhiyati to‘liq oilada o‘sgan  tengdoshlariga  nisbatan  o‘ziga  xos  xususiyatlarga  ega  bo‘ladi.  Psixologik tadqiqotlar  va  nazariy  tahlillar  shuni  ko‘rsatmoqdaki,  ota-onalardan  biri  yo‘qligi bolaning shakllanishida chuqur iz qoldiradi. Bunday bolalarda o‘zini baholash darajasi va  o‘zidan  qoniqish  sezilarli  o‘zgarishlarga  uchrashi  mumkin.  Bu  bolalarning psixologik rivojlanishi va ijtimoiylashtirish jarayonlarida alohida yondashuvni talab etadi.  O‘zini  baholash  bolaning  o‘zini  boshqalar  bilan  taqqoslash,  o‘zining imkoniyatlari va qobiliyatlarini aniqlash, shuningdek, o‘z hayotidagi muvaffaqiyat va muvaffaqiyatsizliklarga bo‘lgan munosabatini ifoda etadi. Noto‘liq oiladagi bolalarda o‘zini baholash ijtimoiy holatga, oila muhitiga va tashqi muhit omillariga bog‘liq holda shakllanadi.