HUQUQIY DAVLAT BARPO ETISH JARAYONIDA QONUN USTUVORLIGI VA YURIDIK JAVOBGARLIK INSTITUTLARINING TIZIMLI AHAMIYATI - Muhlisaxon Qahramon qizi Ne’matova,; Rixsiboyev Nozimbek Abdurasul o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  ilmiy  maqolada  zamonaviy  huquqshunoslikning  eng  dolzarb masalalaridan  biri  —  huquqiy  davlat  qurish  yo‘lida  qonun  ustuvorligi  prinsipini ta’minlash  va  yuridik  javobgarlik  institutining  transformatsiyasi  tadqiq  etiladi. Maqolada huquqiy davlatning fundamental belgilari, qonun ustuvorligining ijtimoiy-siyosiy  determinatsiyasi  hamda  yuridik  javobgarlikning  preventiv  va  retributiv funksiyalari tizimli tahlil qilingan. Shuningdek, milliy qonunchilikni modernizatsiya qilish  jarayonida  huquqiy  tartibga  solish  samaradorligini  oshirish  bo‘yicha  ilmiy takliflar  ilgari  surilgan.Mazkur  ilmiy-amaliy  maqolada  huquqiy  davlat  barpo  etish jarayonida  qonun  ustuvorligi  tamoyili  hamda  yuridik  javobgarlik  institutlarining tizimli ahamiyati chuqur huquqiy tahlil etiladi. Qonun ustuvorligining deklarativ emas, balki  amaliy  mexanizm  sifatida  namoyon  bo‘lishi,  uning  mansabdor  shaxslarning javobgarligi,  sud  hokimiyati  mustaqilligi  va  huquqiy  ong  bilan  uzviy  bog‘liqligi asoslab beriladi. Maqolada taniqli huquqshunoslar va davlat arboblarining konseptual fikrlari  orqali  huquqiy  davlatning  real  mazmuni  ochib  berilib,  yuridik  javobgarlik institutlarini takomillashtirish zarurati ilmiy-tanqidiy ruhda yoritiladi.