MAXSUS EHTIYOJLI BOLALARNING TA’LIMGA BO‘LGAN HUQUQLARINING PEDAGOGIK TAHLILI - Yunusova Cho‘lponoy Abierovna; Kavliddinova Rayhona Obiddin qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya  Mazkur  maqolada  maxsus  ehtiyojli  bolalarning  ta’limga  bo‘lgan  huquqlari pedagogik  nuqtayi  nazardan  tahlil  qilinadi.  Maqolada  milliy  va  xalqaro  huquqiy hujjatlarning mazkur toifadagi bolalarga ta’lim olish imkoniyatini kafolatlashdagi o‘rni yoritilgan.  Shuningdek,  inklyuziv  ta’limning  mohiyati,  maxsus  pedagogik yondashuvlar,  moslashtirilgan  o‘quv  dasturlari  va  psixologik-pedagogik  qo‘llab-quvvatlashning  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  jarayonida  maxsus  ehtiyojli bolalarning  individual  rivojlanish  xususiyatlarini  hisobga  olib  ta’lim  jarayonini samarali  tashkil  etishning  pedagogik  tamoyillari  asoslab  beriladi.  Maqola  maxsus ehtiyojli bolalar uchun sifatli, teng huquqli ta’lim tizimini yaratishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.