UZBEK TIKUVCHILIK SAN'ATI : KECHA, BUGUN VA ERTAGA - Fattoyeva Dilfuza Vahobovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  o‘zbek  tikuvchilik  san’atining  tarixiy  ildizlari,  uning  asrlar davomida shakllangan badiiy-estetik tamoyillari hamda milliy madaniyat tizimidagi o‘rni kompleks ilmiy yondashuv asosida tahlil etiladi. Tadqiqot jarayonida qadimgi davrlardan  boshlab  XIX–XX  asrlargacha  bo‘lgan  an’anaviy  tikuvchilik  amaliyoti, milliy  liboslarning  hududiy  xususiyatlari,  bezak  va  naqshlarning  ramziy  ma’nolari hamda  ularning  ijtimoiy-madaniy  funksiyalari  yoritiladi.  Maqolada,  shuningdek, mustaqillik yillarida o‘zbek tikuvchilik san’atining qayta tiklanishi, hunarmandchilikni davlat  tomonidan  qo‘llab-quvvatlash  mexanizmlari,  dizayn  va  moda  sanoati  bilan integratsiyalashuv  jarayonlari  ilmiy  asosda  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  tikuvchilikda an’anaviy  elementlarning  yangi  texnologiyalar,  innovatsion  materiallar  va  dizayn yechimlari bilan uyg‘unlashuvi bugungi kunning muhim tendensiyalaridan biri sifatida ko‘rib chiqiladi.