ENERGETIKA SOHASIDAGI KORXONALARNI SOLIQQA TORTISHDAGI MUAMMOLAR - Axmedov Ashrafjon Axadovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Bugungi  globallashuv  sharoitida  energetika  sohasi  har  qanday  davlat iqtisodiyotining asosiy tayanch tarmoqlaridan biri hisoblanadi. Elektr energiyasi, tabiiy gaz, neft va boshqa energiya resurslari sanoat ishlab chiqarishi, transport tizimi, qishloq xo‘jaligi hamda aholining kundalik ehtiyojlarini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.  O‘zbekiston  Respublikasida  ham  energetika  sohasi  strategik  ahamiyatga  ega bo‘lib,  uning  barqaror  va  samarali  faoliyati  mamlakat  iqtisodiy  xavfsizligi  hamda ijtimoiy  barqarorlikni  ta’minlashda  muhim  rol  o‘ynaydi.  Shu  bois  energetika sohasidagi  korxonalar  faoliyatini,  jumladan  ularni  soliqqa  tortish  masalalarini takomillashtirish dolzarb vazifalardan biri bo‘lib qolmoqda. Energetika  sohasidagi  korxonalar  davlat  byudjeti  daromadlarining  muhim manbalaridan  biri  hisoblanadi.  Ushbu  korxonalar  orqali  foyda  solig‘i,  qo‘shilgan qiymat  solig‘i,  mol-mulk  solig‘i,  yer  solig‘i,  aksiz  solig‘i  va  tabiiy  resurslardan foydalanganlik  uchun  to‘lovlar  undiriladi.  Mazkur  soliqlar  davlat  moliyasini shakllantirishda muhim ahamiyatga ega bo‘lsa-da, ularning yuqori darajada bo‘lishi energetika korxonalarining moliyaviy barqarorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Ayniqsa,  energetika  sohasi  yuqori  kapital  talab  qiluvchi,  uzoq  muddatli investitsiyalarga  asoslangan  tarmoq  bo‘lgani  sababli  soliq  yukining  og‘irligi  ushbu sohaning rivojlanish sur’atlarini sekinlashtirishi ehtimoldan xoli emas.