RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA TIJORAT BANKLARINING KIBERBARQARORLIGINI TA’MINLASH MEXANIZMLARINI BOSHQARISH VA BANK QURILMALARINING XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH - Urmonova Gulmiraxon Muhammadovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
So‘nggi yillarda global moliya tizimida raqamli transformatsiya jarayonlari jadal rivojlanib,  tijorat  banklari  faoliyatida  innovatsion  texnologiyalarni  keng  joriy  etish zaruratini  yuzaga  keltirdi.  Masofaviy  bank  xizmatlari,  mobil  va  internet-banking, sun’iy  intellekt,  bulutli  texnologiyalar  hamda  “Big  Data”  yechimlari  bank operatsiyalarining  samaradorligini  oshirish  bilan  birga,  axborot  xavfsizligi  va kiberxavflar bilan bog‘liq yangi tahdidlarni ham paydo qilmoqda. Shu bois raqamli transformatsiya sharoitida tijorat banklarining kiberbarqarorligini ta’minlash va bank qurilmalarining  xavfsizligini  boshqarish  dolzarb  masalaga  aylandi.Kiberbarqarorlik bank tizimining kiberhujumlar, texnik nosozliklar va favqulodda holatlarga nisbatan barqarorligini saqlash, uzluksiz faoliyatni ta’minlash hamda mijozlar ma’lumotlarini himoya  qilishni  nazarda  tutadi.  Ushbu  tezisda  tijorat  banklarida  kiberbarqarorlikni ta’minlash mexanizmlarini boshqarish, bank qurilmalari xavfsizligini kuchaytirish va zamonaviy xavfsizlik yondashuvlarini joriy etish masalalari tahlil qilinadi.