QUTURISH KASALLIGIGA LABORATORIYADA DIAGNOZ QO‘YISH - Botirov Shohruh Juraqul o‘g‘li,; Sanoqulov Dilshodbek Sayfullo oʻgʻli,; Xo‘jaxonov Shoxruzxon Idrisxo‘ja o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Quturish  kasalligi  bugungi  kunda  ham  jahon  sogʻliqni  saqlash tizimi  uchun  dolzarb  muammolardan  biri  bo'lib  qolmoqda.  Ushbu  kasallik  virusli etiologiyaga  ega  bo'lib,  asosan  hayvonlar  orqali  odamga  yuqadi  va  klinik  belgilari namoyon  bo'lgach  deyarli  har  doim  o'lim  bilan  yakunlanadi.  Shu  sababli  quturish kasalligini  erta  va  aniq  aniqlash  muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Mavzuda  quturish kasalligiga laboratoriyada diagnoz qoʻyishning zamonaviy va an'anaviy usullari tahlil qilingan.  Xususan,  immunoflyuorestsensiya  reaksiyasi  (IFR)  "oltin  standart" hisoblanib,  miya  to'qimalarida  virus  antigenini  tezkor  aniqlash  imkonini  beradi. Bundan  tashqari,  polimeraza  zanjir  reaksiyasi  (PZR)  yordamida  virus  RNKsini aniqlash,  biologik  sinovlar,  gistopatologik  tekshiruvlar  orqali  Negri  tanachalarini aniqlash  usullari  yoritilgan.  Zamonaviy  laboratoriya  diagnostika  usullarining qo'llanilishi quturish kasalligini o'z vaqtida aniqlash, epidemik xavfni kamaytirish va profilaktik choralarni samarali tashkil etishda muhim ahamiyatga ega.