TALABALARNING O‘Z-O‘ZINI NAZORAT QILISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHDA RAQAMLI TA’LIM MUHITINING PSIXOLOGIK OMILLARI - Doniyorov Kamoliddin Nizomidin o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Zamonaviy  oliy  ta’lim  tizimida  shaxsning  mustaqil  o‘quv  faoliyatini  tashkil etish,  o‘z  bilimini  baholash  va  o‘z-o‘zini  boshqarish  ko‘nikmalarini  rivojlantirish muhim  psixologik-pedagogik  vazifalardan  biri  hisoblanadi.  Globallashuv, raqamlashtirish va axborot texnologiyalarining jadal rivojlanishi ta’lim jarayonining mazmuni va shakliga sezilarli ta’sir ko‘rsatib, talabaning faqat bilim oluvchi emas, balki  o‘z  o‘quv  faoliyatini  ongli  ravishda  boshqaruvchi  faol  subyekt  sifatida shakllanishini  talab  etmoqda.  Shu  nuqtayi  nazardan,  o‘z-o‘zini  nazorat  qilish ko‘nikmasi  shaxsning  kognitiv  rivojlanishi,  reflektiv  tafakkuri  va  o‘quv motivatsiyasini shakllantirishda muhim psixologik omil sifatida qaraladi. Pedagogik  psixologiyada  o‘z-o‘zini  nazorat  qilish  shaxsning  o‘z  faoliyatini rejalashtirish, monitoring qilish, baholash va tuzatish qobiliyatlarini o‘z ichiga oluvchi murakkab  metakognitiv  jarayon  sifatida  talqin  etiladi.  Bu  jarayon  shaxsning  ichki nazorat mexanizmlarini faollashtirib, o‘z xatti-harakatlarini ongli boshqarishga xizmat qiladi. O‘z-o‘zini nazorat qilish ko‘nikmasi rivojlangan talaba o‘z o‘quv maqsadini aniq belgilaydi, bilim darajasini baholaydi, o‘z xatolarini aniqlaydi va ularni bartaraf etish  strategiyalarini  ishlab  chiqadi.  Natijada,  o‘quv  faoliyati  samaradorligi  oshib, mustaqil o‘rganish jarayoni izchil shakllanadi.