STARTAP LOYIHALARNI YARATISHDA BIZNES- REJALASHTIRISHNING ILMIY VA AMALIY AHAMIYATI - NORMURODOVA DILDORA TO’YCHIBOYEVNA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada zamonaviy iqtisodiy sharoitda startap loyihalarni tashkil etish va rivojlantirish jarayonida biznes-rejalashtirishning ilmiy va amaliy ahamiyati chuqur  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  startap  faoliyatining  iqtisodiy  mohiyati,  uning an’anaviy tadbirkorlikdan farqli jihatlari hamda yuqori noaniqlik sharoitida faoliyat yuritish xususiyatlari asoslab berilgan. Maqolada  biznes-rejalashtirish  tushunchasi,  uning  startap  loyihalar  uchun strategik  boshqaruv  vositasi  sifatidagi  roli  ochib  beriladi.  Biznes-rejaning  tarkibiy qismlari,  xususan  bozor  tahlili,  moliyaviy  rejalashtirish,  biznes  modeli  va  risklarni boshqarish mexanizmlarining startap muvaffaqiyatiga ta’siri ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek,  startap  loyihalarda  biznes-rejalashtirish  investorlar  ishonchini shakllantirish, moliyaviy resurslarni jalb etish va barqaror rivojlanishni ta’minlashdagi muhim omil ekanligi dalillar asosida ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot jarayonida xorijiy va milliy ilmiy manbalar tahlil qilinib, ularning nazariy xulosalari umumlashtirilgan. Maqolada,  shuningdek,  biznes  asoslari  fanini  o‘qitish  jarayonida  startap loyihalar va biznes-reja tuzish ko‘nikmalarini shakllantirishning ahamiyati yoritilib, yoshlar  tadbirkorligini  rivojlantirishda  ushbu  yo‘nalishning  ustuvorligi  asoslab berilgan.