AQL VA HIKMAT UCHRASHUVI - Shahnoza Izmurodova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Qur’oni  Karimning  “Kahf”  surasida  bayon etilgan  Muso  alayhissalom  va  Hizr  alayhissalom  voqeasi  ilmiy-adabiy  yondashuv asosida  tahlil  qilinadi.  Masalaning  mohiyati  Qur’on,  hadis  va  tafsir  manbalari, shuningdek, tasavvufiy adabiyot va falsafiy qarashlar doirasida yoritiladi.   Maqolada voqeaning zohiriy va botiniy qatlamlari, sabr, ilohiy hikmat hamda ilmning ikki turi — shariat ilmi va laduniy ilmlar o‘rtasidagi tafovut muhokama etiladi. Shuningdek, Muso va  Hizr  qissasining  tasavvufiy  talqinlari  Jaloliddin  Rumiy,  Farididdin  Attor  kabi mutasavviflar  merosi  asosida  ochib  beriladi.  Adabiy  qiyoslarda  Alisher  Navoiy, Rabg‘uziy  hamda  jahon  adabiyotidagi  ramziy  timsollar  bilan  bog‘liqlik  ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqot natijalari ushbu qissaning nafaqat axloqiy, balki falsafiy va adabiy jihatdan ham beqiyos ahamiyatga ega ekanini tasdiqlaydi.