SUN’IY NEYRON TARMOQ USULLARIDAN FOYDALANIB MASHINANI O‘RGANISHDA MA’LUMOTLARGA ASOSLANGAN MODELLASHTIRISH - Dilshodova Dilnavo Yaxyobek qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Bizning ishimiz sun’iy neyron tarmoqlari kontseptsiyasidan foydalangan holda matematik  muammolarni  echishni  o‘rganish  tartibini  amalga  oshirishga  yangi yondashuvni taklif etadi. Matematik muammoni echim topish daraxti shaklida echish jarayonini ko‘rib chiqing. Asl vazifa daraxtning ildiziga joylashtirilgan. Ildizdan qirralar birinchi darajali tepaliklarga  boradi.  Har  bir  chekka  ruxsat  etilgan  o‘zgarishlarning  qat’iy  sinfidan konvertatsiya  qilish  orqali  joylashtiriladi.  Birinchi  darajali  tepaliklarda  tegishli transformatsiyadan so‘ng olingan vazifa holatlari joylashtiriladi. Har bir qovurg‘aning vazni -1 dan +1 gacha bo‘lgan intervalda haqiqiy sonni ifodalaydi. Bundan tashqari, birinchi darajali tepaliklardan ushbu tepaliklarda joylashgan maqsadli bayonotlarning o‘zgarishiga  mos  keladigan  qirralar  chiqadi  va  hokazo.  Daraxt  cho‘qqilar  (barglar) bilan  tugaydi,  yoki  ushbu  muammoning  echimlarini  yakunlaydi  (noma’lum qiymatlarni o‘z ichiga oladi) yoki muammoni yanada o‘zgartirish mumkin bo‘lmagan puffinlar.  Shuni  ta’kidlash  kerakki,  daraxt  nafaqat  to‘g‘ri  bajarilgan  vazifa o‘zgarishlarini,  balki  transformatsiyalarning  noto‘g‘ri  qo‘llanilishi  yoki  arifmetik xatolardan kelib chiqadigan ba’zi noto‘g‘ri harakatlarni ham o‘z ichiga olishi mumkin. Bunday yo‘llar muammoni hal qilishga olib kelishi mumkin (bu noto‘g‘ri bo‘ladi). Aytaylik,  talaba  ko‘rib  chiqilayotgan  muammoni  to‘g‘ri  hal  qiladi  (mustaqil ravishda yoki o‘qituvchining yordami bilan). Natijada, daraxtning ildizdan yechimga olib  boradigan  ko‘plab  yo‘llaridan  biri  tanlanadi.  Bu  erda  bu  hodisa  to‘g‘ri  yo‘lda bo‘lgan  qirralarning  tarozi  qiymatlarini  oshirish  va  o‘lik  yo‘llarda  joylashgan qirralarning qiymatlarini kamaytirish orqali kodlanishi mumkin.