CHET DAVLATLARNING HARBIY HIZMATIGA YOLLANISH JINOYATIGA QARSHI KURASHISHNING HUQUQIY VA KRIMINOLOGIK JIHATLARI - RAXMATULLAYEV AHROR NIMATULLA O‘G‘LI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur  maqolada  chet  davlatlarning  harbiy  xizmatiga  yollanish  jinoyatiga qarshi kurashish masalasi huquqiy va kriminologik jihatdan tahlil qilinadi. Yollanish jinoyatining  ijtimoiy  xavflilik  darajasi,  uning  milliy  xavfsizlikka  tahdidi  hamda xalqaro  huquq  normalarida  belgilangan  talablari  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek, O‘zbekiston  Respublikasining  amaldagi  qonunchiligida  ushbu  jinoyat  uchun belgilangan  javobgarlik  va  profilaktika  choralarining  samaradorligi  o‘rganiladi. Kriminologik  jihatdan  esa  yollanishning  sabab  va  shart-sharoitlari,  yoshlar  ongiga ta’sir etuvchi omillar hamda ularni bartaraf etishning amaliy mexanizmlari yoritiladi. Tadqiqotda  xorijiy  tajribalar,  xalqaro  hujjatlar  va  milliy  qonunchilikdagi  me’yorlar qiyosiy tahlil qilinib, yollanish jinoyatini oldini olishda kompleks yondashuv zarurligi ta’kidlanadi.