ANTROPOGEN OMILLARNING EKOTIZIMLARGA TA’SIRI VA UNI SALBIY OQIBATLARI - Ibodullayeva Sabina, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  tezisda  antropogen  omillarning  tabiiy  ekotizimlarga ko’rsatayotgan ta’siri, ularning ekologik muvozanatga salbiy oqibatlari va zamonaviy ekologik muammolar bilan bog’liqligi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Inson faoliaytining jadallashuvi,  xususan  sanoatlashtirish,  urbanizatsiya,  qishloq  xo’jaligida  intensiv texnologiyalarning  qo’llanilishi,  tabiiy  resurslardan  me’yoridan  ortiq  foydalanish hamda atrof-muhitni ifloslantirish jarayonlari ekotizimlarnining barqarorligiga jiddiy tahdid solmoqda. Antropogen omillar natijasida biologik xilma-xillikning kamayishi, tabiiy  landshaftlarning  degradatsiyaga  uchrashi,  trofik  zanjirlarning  susayishi  kabi muammolar keng yoritiladi. Shuningdek, antropogen bosimni kamaytirish, ekologik muhofaza  choralarini  kuchaytirish  va  barqaror  rivojlanish  tamoyillarini  joriy  etish zarurligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari ekologiya, biologiya va tabiatni muhofaza qilish sohasidagi ilmiy izlanishlar uchun muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.