INTRODUKSIYA QILINGAN O’SIMLIKLARNING BIOLOGIK XUSUSIYATLARI - Rashidova Zulayho, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada introduksiya qilingan o’simliklarning biologik xususiyatlari, ularning yangi ekologik sharoitlarga moslashish mexanizmlari hamda bioekologik ahamiyati atroflicha tahlil qilingan. Introduksiya jarayoni o’simliklarning morfologik,  fiziologik  va  fenologik  belgilarida  yuz  beradigan  o’zgarishlar  bilan chambarchas bog’liq bo’lib, ularning yashovchanligi va mahsuldorligini belgilovchi asosiy  omil  hisoblanadi.  Tadqiqotda  introduksiya  qilingn  o’simliklarning  o’sish sur’ati,  vegetatsiya  davri,  reproduktiv  xususiyatlari,  stress  omillarga  chidamliligi hamda flora bilan o’zaro munosabatlari yoritilgan. Shuningdek, introduksiya qilingan o’simliklarning  qishloq  xo’jaligi,  landshaft  dizayni  va  ekologik  barqarorlikni ta’minlashdagi roli ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Mmaqola natijalari introduksiya jarayonini rejalashtirish va istiqbolli o’simlik turlarini tanlashda muhim ahamiyat kasb etadi.