O’SIMLIKLAR BARGIDAGI SUV MIQDORINING KUNLIK O’ZGARISHINI ANIQLASH - Akmalova Sevinch, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada o’simliklar bargidagi suv miqdorining kun davomida o’zgarish qonuniyatlari, mazkur jarayonning fiziologik mexanizmlari hamda ekologik  omillar  bilan  o’zaro  bog’liqligi  keng  yoritilgan.  Barg  to’qimalarida  suv miqdorining  ertalabki,  kunduzgi  va  kechki  davrlardagi  farqlar  tarnspiratsiya jarayonining  intensivligi,  stomatal  apparat  faoliyati  faoliyati,  fotosintez  jarayoni  va hujayra  turgorining  o’zgarishi  bilan  izohlangan.  Maqolada  havo  harorati,  nisbiy namlik,  yorug’lik  intensivligi,  shamol  tezligi  hamda  tuproq  namligining  barg  suv rejimiga  ta’siri  ilmiy  asosda  tahlil  qilinib,  ularning  o’zaro  bog’liqligi  ko’rsatib berilgan.  Barglardagi  suv  miqdorini  aniqlashda  gravimetrik  usulning  qo’llanilishi, uning  aniqlik  darajasi  va  amaliy  ahamiyati  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari o’simliklarning suvdan foydalanish samaradorligini baholash, qurg’oqchilik sharoitiga moslashuv  mexanizmlarini  aniqlash  hamda  qishloq  xo’jaligi  ekinlarida  ilmiy asoslangan sug’orish rejimlarini ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.