EPILEPSIYA KASALLIGI VA UNING ZAMONAVIY YECHIMI. - Fotima Sharipovna NAZAROVA,; Nishonova Jayrona Nuriddin qizi,; Narzilloyeva Zuxro Navruzjonovna,; Narzilloyeva Fotima Navruzjonovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya So’nggi  yillarda rivojlanayotgan mamlakatlarda qandli diabed, saraton, yurak-qon  tomir,  tayanch-harakat  kasalliklari    keng  tarqalmoqda.  Bu  xastaliklar  orasida ayniqsa, epilepsiya ya’ni tutqanoq keng tarqalgan. Bu kasallik yosh va jins tanlamaydi. U barcha yoshdagilarda hamda erkak va ayollarda birdek uchrashi  mumkin. Oksford universiteti professori, ruhshunos olim Charlz Nyuton uni quyidagicha ta’riflagan: “Epilepsiya shunday kasallikki, unda miyadan  keragidan ortiq neyron va  elektronlar chiqadi, natijada  odamda normal bo’lmagan harakatlanish, sezish va hatto hushini yo’qotish hollari kuzatiladi. U ota-onadan bolaga o’tishi mumkin. Boshqa irsiy sabablari ham bor. Infeksiya, tug’ilayotganda  olingan travma, bosh jarohati va hatto insult va miya saratoni ham kasallikka sabab bo’ladi”. Ushbu kasallikning turlari ko’p bo’lib, tutqanog’i  bor odamlarda  o’lim holatlari ham  uchrab  turadi.  Kasallik  bilan  og’rigan    bemorlarda  bora-bora    aqliy  qobiliyati susayib, o’z  xatti-harakatlarini  idora eta olmay qoladi.