ORQA MIYA SHIKASTLANISHI VA UNING OQIBATLARI - Musakova Shaxnozaxon Ulug’bek qizi,; Qobiljonova Sarvinoz Raxmatullo qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Orqa  miyaning  (spinal  kanal  ichidagi  nerv  tolalari  va  neyron tarkibidagi)  shikastlanishlari  inson  sog‘lig‘i  va  funksional  holati  uchun  jiddiy oqibatlarga olib keladi. Ushbu maqolada orqa miya shikastlanishlarining ko‘p jihatlari: sabablari,  shikastlanish  mexanizmlari,  klinik  belgilari,  asoratlari,  reabilitatsiya zaruriyatlari  va  profilaktika  choralari  ilmiy  jihatdan  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot metodologiyasi, xalqaro hamda mahalliy adabiyotlar asosida tushuntiriladi. Maqsad – orqa  miya  shikastlanishining  funktsional,  nevrologik  va  ijtimoiy  oqibatlarini  tahlil qilish va oldini olish choralarini muhokama qilish. Natijada, orqa miya shikastlanishi bilan  bog‘liq  asoratlarning  ko‘lami  va  reabilitasiya  zaruriyati  aniqlanadi.  Ushbu maqola  nevrologiya,  travmatologiya,  reabilitatsiya  va  sog‘liqni  saqlash  sohalarida amaliy tadqiqotchi va mutaxassislar uchun manba bo‘lishi mo‘ljallangan.