REAL VAQTLI MOLIYAVIY TIZIMLARNI IQTISODIY-TEXNOLOGIK BAHOLASH USULLARI - RAXMATXO‘JAYEV RASHIDXON RIXSITILLA O‘G‘LI (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  real  vaqt  moliyaviy  tizimlarini  iqtisodiy  va texnologik baholash masalalari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, real vaqt monitoring tizimlari moliyaviy barqarorlikni oshirish, firibgarlikni kamaytirish va qaror  qabul  qilish  jarayonini  optimallashtirishda  muhim  ahamiyatga  ega.  AI  va mashinani  o‘rganish  texnologiyalaridan  foydalanish  orqali  noodatiy  naqshlarni aniqlash va xavflarni erta bosqichda bartaraf etish imkoniyati yaratiladi. Shuningdek, tahlillar  real  vaqt  infratuzilmalarining  iqtisodiy  samaradorligi  ularning  texnologik kengayish  qobiliyatiga  bevosita  bog‘liq  ekanligini  ko‘rsatadi.  Shu  bilan  birga, kiberxavfsizlik xavflari va regulyator talablarga rioya qilishdagi murakkabliklar ushbu tizimlarni  barqaror  joriy  etishda  dolzarb  muammo  sifatida  qayd  etiladi.  Umuman olganda,  real  vaqt  moliyaviy  tizimlari  shunchaki  tezkor  tranzaksiyalarni  amalga oshiruvchi  vosita  emas,  balki  moliyaviy  institutlar  uchun  strategik  raqamli  aktiv sifatida namoyon bo‘ladi.