SPORT TASHKILOTLARINING IQTISODIY FUNKSIYALARI VA RAQAMLI TRANSFORMATSIYADAGI ROLI - G’ulomov Musirmon, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu  maqolada sport  tashkilotlarining iqtisodiy funksiyalari va ularning raqamli transformatsiya jarayonidagi o‘rni tahlil qilinadi. Federatsiyalar va klublar  kabi  ixtiyoriy  sport  tashkilotlari  sog‘liqni  saqlashni  targ‘ib  qilish,  ijtimoiy integratsiya va fuqarolik ishtirokini kuchaytirishda muhim rol o‘ynaydi. Biroq, raqamli texnologiyalarning  tobora  kengroq  qo‘llanilishi  ushbu  tashkilotlar  uchun  yangi imkoniyatlar  va  muammolarni  yuzaga  keltirib,  ularning  tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlarini qayta ko‘rib chiqishni talab qilmoqda. Raqamli iqtisodiyotning sport sohasi bilan integratsiyasi sport iste’molini rag‘batlantiradi, samaradorlikni oshiradi va tarkibiy  o‘zgarishlarni  tezlashtiradi  hamda  sohaga  yangi  o‘sish  dvigateli  sifatida xizmat qiladi.   Tadqiqotda  raqamli  texnologiyalar  tranzaksiya  xarajatlarini  kamaytirishi, resurslarni optimal taqsimlashga yordam berishi, ta’minot zanjirini mustahkamlashi, shuningdek,  daromad  manbalarini  va  biznes  ko‘lamini  kengaytirishi  ta’kidlanadi. Bundan tashqari, raqamli platformalar sport mahsulotlarini global miqyosda sotishni, brendni targ‘ib qilishni yaxshilashni va jonli translyatsiyalar, onlayn ovoz berish va ijtimoiy tarmoqlar orqali iste’molchilar ishtirokini kuchaytirishni ta’minlaydi. Ushbu jarayonlar  kengroq  tijorat  imkoniyatlarini  yaratadi,muxlislar  jamoalarini mustahkamlaydi va sport sanoatining raqamli davrdagi raqobatbardoshligini oshiradi.   katta  ma’lumotlar  (big  data),  sun’iy  intellekt  va  virtual  reallikning  sport ko‘ngilocharligini  boyitishdagi  va  sportchilar  hamda  klublar  uchun  dalillarga asoslangan  qarorlar  qabul  qilishdagi  transformatsion  ta’siri  alohida  ta’kidlangan. Onlayn  va  oflayn  resurslarni  integratsiya  qilish  hamda  tarmoqlararo  hamkorlikni rivojlantirish  orqali  raqamli  transformatsiya  sport  sohasining  tuzilishini  tubdan o‘zgartirib,  uni  yuqori  qiymatli  va  innovatsiyaga  asoslangan  milliy  iqtisodiyotning muhim tarkibiy qismiga aylantirmoqda.