RAQAMLI TRANSFORMATSIYA USULLARIDA IQTISODIY SAMARADORLIK BILAN BOG‘LIQ ILMIY-NAZARIY YONDASHUVLAR - ISMOILOV DIYORBEK ISMOILJON O‘G‘LI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Raqamli transformatsiyaning iqtisodiy samaradorligi va barqaror rivojlanishga  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Raqamli  texnologiyalar  korxonalarda  ishlab chiqarish  jarayonlarini  optimallashtiradi, xarajatlarni kamaytiradi  va samaradorlikni oshiradi. Shu bilan birga, u ma’lumotlarni asosiy ishlab chiqarish resursiga aylantirib, tashkiliy  boshqaruvni  shaffoflashtiradi  hamda  kapital  bozorlarida  barqarorlikni ta’minlaydi.  Raqamli  transformatsiya  korxonalarning  innovatsion  faoliyatini kuchaytiradi,  ekologik  samaradorlikni  yaxshilaydi  va  yashil  iqtisodiyotning rivojlanishiga zamin yaratadi. Biroq, bu jarayon samarali bo‘lishi uchun huquqiy baza, ma’lumotlar  xavfsizligi,  intellektual  mulk  huquqlari  va  raqamli  infratuzilmaning rivojlanishi muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli transformatsiya  korxonalarning  raqobatbardoshligini  oshirib,  barqaror  iqtisodiy rivojlanishga xizmat qilishi mumkin.