YOVVOI HAYVONLAR SONI VA HARAKATINI KUZATISH UCHUN RAQAMLI MA’LUMOTLAR BAZASINI SHAKLLANTIRISH ALGORITMLARI - Homidov Hamdam Hasanovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Yovvoyi  hayvonlar  soni  va  harakatini  kuzatish  uchun  raqamli ma’lumotlar  bazasini  shakllantirish  algoritmlari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  algoritmik yondashuv,  GIS  texnologiyalari,  sun’iy  intellekt  va  mashinaviy  o‘rganish  usullari yordamida  ma’lumotlarni  yig‘ish,  qayta  ishlash,  integratsiyalash  va  saqlash jarayonlarini  o‘z  ichiga  oladi.  Ushbu  tizim  yovvoyi  hayvonlarning  joylashuvi, migratsiya yo‘nalishlari, populyatsiya zichligi va xatti-harakatlaridagi o‘zgarishlarni real  vaqt  rejimida  kuzatishga  imkon  beradi.  Amaliyotda  dronlar  va  IoT texnologiyalariga  asoslangan  biotelemetriya  tizimlari  qo‘llanilib,  ekologik qo‘riqxonalar  va  milliy  bog‘larda  monitoring  samaradorligini  oshiradi.  Natijalar O‘zbekistonda ekologik xavfsizlikni ta’minlash, yovvoyi hayvonlarni muhofaza qilish va  ilmiy  asoslangan  boshqaruv  qarorlarini  qabul  qilishda  muhim  ahamiyatga  ega ekanligini ko‘rsatadi.