BANKLARNI TRANSFORMATSIYA QILISH ORQALI AKTIVLAR SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Amirov Abdunazar Muzaffar o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bank tizimini transformatsiya qilish jarayonlari hamda  ularning  bank  aktivlari  samaradorligini  oshirishdagi  o‘rni  tahlil  qilinadi. Moliyaviy bozorlarning globallashuvi va raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi sharoitida  banklarning  an’anaviy  faoliyat  modellarini  qayta  ko‘rib  chiqish  zarurati yuzaga  kelmoqda.Maqolada  bank  aktivlari  tarkibi,  ularning  daromadliligi  va  risk darajasi  transformatsiya  jarayonlari  bilan  uzviy  bog‘liqlikda  o‘rganiladi.  Xususan, aktivlarni boshqarishda zamonaviy risk-menejment tizimlari, raqamli platformalar va innovatsion  moliyaviy  instrumentlardan  foydalanishning  ahamiyati  yoritib beriladi.Shuningdek,  banklarda  institutsional  islohotlar,  korporativ  boshqaruvni takomillashtirish  va  biznes-jarayonlarni  optimallashtirish  orqali  aktivlardan foydalanish  samaradorligini  oshirish  yo‘llari  tahlil  qilinadi.  Transformatsiya jarayonlari  bank  kapitalining  aylanish  tezligini  oshirishga  va  muammoli  aktivlar ulushini kamaytirishga xizmat qilishi asoslab beriladi.Tadqiqot natijalari bank tizimini transformatsiya  qilish  aktivlar  rentabelligini  oshirish,  moliyaviy  barqarorlikni ta’minlash  va  raqobatbardoshlikni  kuchaytirishda  muhim  omil  ekanini  ko‘rsatadi. Maqola  xulosalari  bank  amaliyotida  strategik  qarorlar  qabul  qilishda  va  moliyaviy siyosatni shakllantirishda foydalanish uchun tavsiya etiladi.