УЧ ЎЛЧАМЛИ АРКАСИМОН ТОМ ЁПМАЛАРИНИ ЭНГ ТЕЖАМЛИ ВАРИАНТЛАРИНИ ТАНЛАШ - Абдуллаев.З.Ж, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Мақолада  ўртаси  шарнирли  бириктирилган  рационал  ўқли  аркасимон ёпмалар юк кўтариш қобилиятлари тадқиқоти келтирилган.   В статье приводятся исследования несущей способности трехшарнирных арочных  покрытий с рациональной осей.   The studies happen to In article to cargo-carrying capacity in medium of the joint united arched covering with rational axis. Мустақил Республикамизда қурилаётган замонавий янги иншоатлар кун сайин  ҳар  томонлама  қад  кўтариб  бормоқда.  Вилоят  ҳамда  республика миқиёсида катта ҳашаматли биноларнинг қад кўтаришлари  шаҳарлар ҳуснига ҳусн  қўшмоқда.  Юртимизда  қурилаётган    бундай  биноларнинг  лойиҳалаш  ва уларни қуриш ҳозирги замон долзарб масалаларидан биридир. Ушбу мақолада қурилаётган  иншоатларнинг  қурилишида  ишлатиладиган  том  ёпмаларни лойиҳалаш ва уларни амалиётга тадбиқ қилиш назарда тутилган. Шу муносабат билан    юк  кўтариш  қобилиятлари  нуқтаи  назаридан  кенгликлари  30метрдан ундан  ортиқ,  эни  90-100метргача  бўлган  катта  санъат  саройларининг  юк кўтарувчи  том  ёпмаларини  иқтисодий  ва  материал  сарфи  жиҳатдан  тежамли бўлган вариантларни танлаш масалаларига асосий  эътибор қаратилган. Бунда кўрилаётган  том  ёпма  тузилмаларининг  ички  зўриқишларини  ҳисобга  олган ҳолда, юк кўтариш қобилиятларини аниқлаш ва уларни ўзаро таққослаш орқали энг тежамлисини танлаш асосий мақсад қилиб олинган ва рақобатбардошларни ўтмишдаги  тарихий  иншоатларни  том  ёпмаларига  эътибор  қаратсак  уларнинг айримлари гумбазсимон қилиб қурилган.