O‘TKIR ICHAK TUTILISHIDA JARROHLIK DAVOLASH TAKTIKASI - Alijonov Abdug‘affor Abdulaziz o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. O‘tkir ichak tutilishi — bu ichakning mexanik yoki funksional to‘sig‘i natijasida yuzaga keladigan favqulodda holat bo‘lib, bemorning hayotiga jiddiy xavf tug‘diradi. O‘tkir ichak tutilishida jarrohlik davolash taktikasi bemorning umumiy holati, tutilish sababi, to‘siq joylashuvi va asoratlar mavjudligiga qarab belgilanadi. Mexanik  tutilishlarda  tezkor  jarrohlik  aralashuvi,  masalan,  rezektsiya  yoki dekompressiya,  ichakning  nekrozga  uchramasligi  va  asoratlarning  oldini  olishda muhimdir. Funksional tutilishlarda esa konservativ terapiya ko‘pincha yetarli bo‘lishi mumkin, lekin jarrohlik aralashuvi shartlari, masalan, strangulyatsiya yoki perforatsiya holatida  yuzaga  keladi.  Joriy  davolash  protokollari  diagnostika  tezligi,  jarrohlik usullari va postoperativ parvarish samaradorligini oshirishga qaratilgan. Ushbu maqola o‘tkir ichak tutilishida jarrohlik davolash strategiyasining asosiy tamoyillari va klinik yondashuvlarini ko‘rib chiqadi.