DUDUQLANISHNI BARTARAF ETISHDA KOMPLEKS METODLARINI QO‘LLASHNING SAMARADORLIGI - Jumanazarova Gullola Yoqubjanovna; Xasanova Barnoxon Abdusattor qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  duduklanish  (logonevroz)ni  bartaraf  etishda  kompleks metodlarni  qo‘llashning  samaradorligi  ilmiy-pedagogik  nuqtayi  nazardan  tahlil qilingan.  Nutqdagi  ritm  va  tempning  buzilishi  nafaqat  artikulyatsion  jarayonlarga, balki  bolaning  psixologik  holatiga,  ijtimoiy  moslashuviga  va  kommunikativ kompetensiyasiga  ta’sir  ko‘rsatishi  ta’kidlangan.  Tadqiqotda  logopedik  korreksiya, psixoterapevtik  yondashuvlar,  nafas  va  artikulyatsion  gimnastika,  biofeedback texnologiyalari,  ritmik  mashqlar  hamda  ijtimoiy-emosional  qo‘llab-quvvatlash  kabi kompleks  metodlar  o‘rganilgan.  Shuningdek,  oilaviy  hamkorlik,  zamonaviy  AKT vositalari va o‘yinli usullarni integratsiyalash duduklanishni bartaraf etishda samarali ekanligi  asoslangan.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  kompleks  yondashuv  logonevroz belgilari darajasini kamaytirib, nutq ravonligini oshiradi va bolaning psixologik o‘zini tutishini yaxshilaydi.