IDIOMATIK IFODALARNI TARJIMA QILISH: INGLIZ TILIDAN O‘ZBEK TILIGA TARJIMA QILISHDAGI MUAMMOLAR - Amriddinova Sitabonu; Zubaydova Nilufar Ne’matullayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu  maqolada  idiomatik  ifodalarni  ingliz  tilidan  o‘zbek  tiliga  tarjima qilishdagi asosiy muammolar tahlil qilinadi. Idiomalar madaniy va kontekstual farqlar tufayli ko‘pincha to‘g‘ridan-to‘g‘ri tarjima qilinmaydi, bu esa mazmun yo‘qotilishiga yoki noto‘g‘ri talqinlarga olib keladi. Maqolada idiomalarni aniq va to‘g‘ri tarjima qilish  uchun  qo‘llaniladigan  usullar,  ya’ni  ekvivalental  tarjima,  tarjima  jarayonida madaniy  moslashtirish  va  kontekstni  hisobga  olish  muhimligi  ko‘rib  chiqilgan. Shuningdek,  tarjimonlarga  oid  amaliy  tavsiyalar  berilib,  tarjima  sifatini  oshirish yo‘llari taklif etilgan.