TASHKILOT AXBOROT TIZIMLARIDA MA’LUMOTLARNI HIMOYALASH UCHUN ZAMONAVIY KRIPTOGRAFIK USULLAR TAHLILI - G‘ofurova Muxlisa G‘ulom qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  tashkilot  axborot  tizimlarida  ma’lumotlar xavfsizligini  ta’minlashda  qo‘llaniladigan  zamonaviy  kriptografik  usullar  tahlil qilinadi. Simmetrik va assimmetrik shifrlash algoritmlari, xesh-funksiyalar, raqamli imzolar  va  transport  qatlam  xavfsizlik  protokollari  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek, ma’lumotlarni uzatish va saqlash jarayonida kriptografiyaning o‘rni, afzalliklari va cheklovlari  baholanadi.  Tadqiqot  natijalari  asosida  tashkilot  axborot  tizimlarida xavfsizlikni oshirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqiladi.