SURUNKALI IS GAZI TA’SIRIDA YO‘G‘ON ICHAK DEVORINING QATLAMLAR BO‘YICHA MORFOMETRIK O‘ZGARISHLARI - Xasanova Dilnoza Axrorovna,; Xalikova Nigina Ravshanovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur tadqiqotda surunkali is gazi (CO) ta’siri ostida yo‘g‘on ichak devorining qatlamlar  bo‘yicha  morfometrik  o‘zgarishlari  o‘rganildi.  Eksperimental  modelda shilliq qavat, shilliq osti qavati, mushak qavati va seroz qavatning qalinligi, kriptalar chuqurligi,  epiteliy  balandligi  hamda  mikrosirkulyator  o‘zan  holati  baholandi. Surunkali gipoksik  ta’sir  natijasida shilliq  qavatda  atrofik va  distrofik o‘zgarishlar, kriptalar  strukturaviy  qayta  qurilishi,  shilliq  osti  qatlamida  shish  va  tomirlar kengayishi,  mushak  qavatida  degenerativ  jarayonlar  aniqlandi.  Olingan  natijalar  is gazining  to‘qima  trofikasi  va  regeneratsiya  jarayonlariga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatishini hamda  yo‘g‘on  ichak  devorida  qatlamlararo  morfometrik  nomutanosiblik  yuzaga kelishini ko‘rsatadi.