MAHMUD QOSHG‘ARIY VA UNING TURKIY TILSHUNOSLIKDAGI O‘RNI - Ibrogimova Dilnoza Xalilovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  tezisda  buyuk  olim  Mahmud  Qoshg‘ariyning  turkiy tilshunoslik tarixidagi beqiyos o‘rni va uning ilmiy merosi tahlil qilingan. Xususan, XI asrda yaratilgan “Devonu lug‘otit-turk” asari turkiy xalqlar til boyligi, adabiy merosi va madaniy qadriyatlarini o‘rganishda muhim manba sifatida ko‘rib chiqiladi. Asarda keltirilgan leksik boylik, maqol va matallar, she’riy parchalar turkiy tillarning qadimiy qatlami  haqida  qimmatli  ma’lumot  beradi.  Tezisda  Mahmud  Qoshg‘ariyning  ilmiy yondashuvi,  turkiy  tillarni  tizimli  tasnif  qilishi,  ularning  fonetik,  morfologik  va semantik  xususiyatlarini  yoritib  berishi  alohida  ta’kidlanadi. Shu  jihatdan  olimning merosi nafaqat tilshunoslik, balki etnografiya, adabiyotshunoslik va tarix fanlari uchun ham bebaho manba hisoblanadi.