OG‘IZ BO‘SHLIG‘IDAGI STOMATIT - Mirvohidova N.M (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Stomatit  og‘iz  bo‘shlig‘i  shilliq  qavatining  yallig‘lanish  kasalliklari  guruhiga kiradi  va  stomatologik  amaliyotda  keng  uchraydigan  patologiyalardan  biridir. Kasallikning  dolzarbligi  shundaki,  u  aholining  barcha  yosh  guruhlarida  uchraydi, ovqatlanish  jarayonini  qiyinlashtiradi,  bemorning  hayot  sifatini  pasaytiradi  hamda ko‘plab  umumiy  kasalliklarning  klinik  belgisi  sifatida  namoyon  bo‘lishi  mumkin. Hozirgi  vaqtda  stomatitning  etiologiyasi,  patogenezi,  klinik  kechishi  va  davolash usullarini o‘rganish stomatologiya fanida alohida ahamiyat kasb etadi. Shu bois ushbu maqolada  stomatitning  sababchi  omillari,  rivojlanish  mexanizmlari,  epidemiologic ko‘rinishi, klinik belgilarining tahlili, davolash va profilaktik choralari haqida batafsil ma’lumot beriladi.