HOMILADORLIKDA TEMIR TANQISLIGI ANEMIYASINI TASHXISLASH VA DAVOLASH: RETROSPEKTIV KLINIK KUZATUV ASOSIDA TAHLIL - Navruzova Dilshoda Tolibovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Temir  tanqisligi  anemiyasi  (TTA)  homiladorlik  davrida  keng tarqalgan  gematologik  buzilish  bo‘lib,  ona  va  homila  salomatligiga  salbiy  ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu tadqiqot homiladorlikning ikkinchi va uchinchi trimestrida Hb < 8 g/dL bo‘lgan 57 nafar bemorda temir tanqisligini tashxislash mezonlari va davolashda og‘iz  orqali  hamda  tomir  ichiga  beriladigan  temir  preparatlarining  samaradorligini solishtirishga  qaratilgan.  Tadqiqot  natijalariga  ko‘ra,  ferric  carboxymaltose  (FCM) preparatini  tomir  ichiga  yuborish  Hb  va  MCV  darajalarini  sezilarli  darajada yaxshilagan.  Yon  ta’sirlar  minimal  bo‘lgan.  FCM  temir  tanqisligi  anemiyasini davolashda samarali va xavfsiz vosita sifatida tavsiya etilishi mumkin.