AFG‘ONISTON-SOVET ITTIFOQI DIPLOMATIK MUNOSABATLARINING DASTLABKI BOSQICHI: ABDUSAMAD BOBOXO‘JAYEV VA MIRZO MUHAMMAD “YAFTALI”NING 1958-YIL KOBULDAGI SUHBATI - Abdullayev Botir Jabbor o‘g‘li. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqola 1958-yilda Kobul shahrida o‘tkazilgan Abdusamad Boboxo‘jayev va Afg‘oniston davlat vaziri Mirzo Muhammad “Yaftali” o‘rtasidagi rasmiy suhbat asosida yozilgan. Suhbat Afg‘oniston mustaqilligini tanitish, Sovet Ittifoqi bilan ilk diplomatik aloqalar hamda tashqi siyosatning muhim jihatlarini yoritadi. Shuningdek, maqolada ikki shaxsning siyosiy faoliyati, ularning mintaqaviy diplomatiyadagi roli va Prezident  Shavkat  Mirziyoyevning  zamonaviy  tashqi  siyosatga  oid  qarashlari  bilan bog‘liqlik tahlil qilinadi. This  article  is  based  on  the  official  meeting  held  in  1958  in  Kabul  between Abdusamad Bobokhodjaev and Afghan Minister of State Mirzo Muhammad “Yaftali.” The conversation highlights Afghanistan’s efforts to gain international recognition of its  independence, the  establishment  of its  first diplomatic  relations  with  the  Soviet Union, and the main aspects of its foreign policy. The article also analyzes the political activities of both figures, their roles in regional diplomacy, and the connection of their policies with President Shavkat Mirziyoyev’s views on modern foreign relations. Данная статья основана на официальной беседе, состоявшейся в 1958 году в  Кабуле  между  Абдусамадом  Бобоходжаевым  и  министром  государства Афганистана Мирзо Мухаммадом «Яфтали». В беседе рассматриваются вопросы признания независимости Афганистана на международной арене, установления первых  дипломатических  отношений  с  Советским  Союзом  и  основные направления  внешней  политики.  В  статье  также  анализируется  политическая деятельность обеих личностей, их роль в региональной дипломатии и связь с современными  взглядами  Президента  Шавката  Мирзиёева  на  внешнюю политику.