TEXNOGEN CHIQINDILARNI IKKILAMCHI RESURS SIFATIDA KOMPLEKS O‘ZLASHTIRISH TEXNOLOGIK YECHIMLARI - Egamberdiyev Baxtiyor Barat o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasida  sanoat  faoliyati natijasida  hosil  bo‘layotgan  texnogen  chiqindilarni  ikkilamchi  xomashyo  sifatida o‘zlashtirishning ilmiy asoslari va amaliy imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda texnogen chiqindilarning tarkibida mavjud qimmatbaho, nodir va kam uchraydigan elementlarni ajratib olish texnologiyalarining hozirgi holati, ularning ekologik hamda iqtisodiy  ahamiyati  yoritilgan.  Shuningdek,  kon-boyitish,  metallurgiya,  kimyo  va issiqlik  energetikasi  sanoatlarida  hosil  bo‘layotgan  chiqindilarning  tarkibi,  fizik-kimyoviy  xususiyatlari  va  ularni  qayta  ishlashning  istiqbolli  yo‘nalishlari  tahlil etilgan.  Maqolada  texnogen  chiqindilardan  kompleks  foydalanishning  afzalliklari, xususan,  tabiiy resurslardan tejamkor  foydalanish, ekologik  yuklamani  kamaytirish hamda  ishlab  chiqarish  chiqindilaridan  iqtisodiy  foyda  olish  imkoniyatlari  asoslab berilgan.  Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  chiqindilarni  qayta  ishlashda  innovatsion texnologiyalarni joriy etish O‘zbekiston sanoatining resurs samaradorligini oshirish, ekologik  muvozanatni  tiklash  va  iqtisodiy  barqarorlikni  ta’minlashda  muhim  omil bo‘lib xizmat qiladi.