AYLANMA QUVURLI PECHDA DISPERS METALL CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH JARAYONIDA GAZ OQIMI AERODINAMIKASI VA ISSIQLIK ALMASHINUVI XUSUSIYATLARINI TADQIQ ETISH - Egamberdiyev Baxtiyor Barat o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  metallurgiya  va  mashinasozlik  sanoatida  hosil bo‘ladigan dispers chiqindilarni qayta ishlashning yangi texnologik yondashuvi tahlil qilinadi.  Aylanma  quvurli  pech  (AQP)  asosida ishlab  chiqilgan  tizimda  gazlarning halqasimon  harakati  va  material  zarrachalarining  uzluksiz  vintsimon  aralashuvi issiqlik  almashinuvi  va  qaytarilish  jarayonlarini  sezilarli  darajada  tezlashtiradi. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  gaz  oqimining  aylanish  tezligi  chiziqli ilgarilanma tezligidan 5–8 marta yuqori bo‘lib, bu holat gazning ishchi fazoda bo‘lish vaqtini oshiradi hamda issiqlik uzatish samaradorligini kuchaytiradi.