MAKTAB O‘QUVCHILARINI ESTETIK TARBIYALASHNING NAZARIY ASOSLARI - Baxridinova Shohsanam Qudrat qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  estetik  tarbiyaning  mohiyati,  uning  inson shaxsini  har  tomonlama  kamol  toptirishdagi  o‘rni  hamda  ta’lim  tizimiga integratsiyalash masalalari tahlil etilgan. Tadqiqot davomida qadimgi va zamonaviy pedagogik  qarashlar  asosida  estetik  tarbiyaning  falsafiy,  psixologik  va  didaktik jihatlari yoritilgan. Platon, Shiller, Gerbart, Rid singari mutafakkirlarning g‘oyalari bilan bir qatorda, zamonaviy pedagogik tafakkurda estetik yondashuvning ahamiyati ochib  berilgan.  Maqolada  estetik  tarbiyaning  asosiy  vazifalari  –  go‘zallikni  idrok etish, his qilish, yaratish, baholash hamda estetik qadriyatlarni ongli ravishda anglash jarayonlari sifatida talqin etiladi. Shuningdek, san’atning estetik rivojlanishdagi o‘rni, bolalar  va  yoshlarda  estetik  hissiyot,  idrok  va  ijodiy  tafakkurni  shakllantirishdagi ta’siri ilmiy asosda tahlil qilingan. Estetika keng ma’noda inson tajribasining barcha sohalarini  qamrab  olishi,  tor  ma’noda  esa  san’at  orqali  estetik  tajriba  sifatida namoyon bo‘lishi ko‘rsatib o‘tilgan. Muallif estetik tarbiyani nafaqat badiiy fanlarning tarkibiy  qismi,  balki  barcha  fanlar  bo‘yicha  ta’lim  jarayonining  ajralmas  elementi sifatida qarash zarurligini asoslaydi. Maqolada, shuningdek, o‘qituvchilarning estetik tafakkurini  rivojlantirish  va  o‘quv  dasturlarida  estetik  o‘lchovni  kuchaytirishning zaruriyati  ta’kidlanadi.  Estetik  tarbiya  insonni  go‘zallikni  anglash,  ijodkorlik  va uyg‘un yashashga yo‘naltiruvchi muhim pedagogik jarayon sifatida talqin etilgan.