KARBONAT KOLLEKTORLARDA KISLOTALI ISHLOV BERISH SAMARADORLIGINI QUDUQ ATROFI ZONASINING GEOLOGIK TUZILISHI BILAN UYG‘UN MODELLASHTIRISH - Axatova Guliza Anvar qizi,; Samatov Sherzod Shavkatovich,; Jo‘rayeva Gulnoza Cho‘tmurodovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Maqolada  karbonat  kollektorlarda  kislotali  ishlov  berish  (KIB) samaradorligi  quduq  atrofi  zonasining  geologik  tuzilishi  bilan  uyg‘un  nazariy modellashtirish  asosida  tahlil  qilinadi.  Litologik-tipologik  xususiyatlar (ohaktosh/dolomit,  g‘ovaklik–o‘tkazuvchanlik,  yoriq  va  kavernoz  tuzilmalar)  KIB parametrlari  (HCl,  kislota  hajmi,  in’ektsiya  tezligi,  bosqichma-bosqich  berish, SFM/gel) bilan bog‘lanadi. Integratsiyalashgan konsepsiya “geologiya - KIB - skin-faktor - mahsuldorlik indeksi” zanjiri orqali loyihalashni optimallashtirishga nazariy asos beradi.