QUDUQ ATROFI ZONASINING GEOLOGIK TUZILISHINING KISLOTALI ISHLOV SAMARADORLIGIGA TA’SIRI - Maxmudov Sardor Isomiddin o‘g‘li,; Samatov Sherzod Shavkatovich,; Jo‘rayeva Gulnoza Cho‘tmurodovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Maqolada karbonat kollektorlar uchun kislotali ishlov berish (KIB) samaradorligini  belgilovchi  quduq  atrofi  zonasi  (QAZ)ning  geologik  xususiyatlari nazariy jihatdan tahlil qilinadi. QAZning litologik tarkibi, g‘ovak-yoriqlilik tuzilishi, mineralligi  va  bir  jinsli  bo‘lmagan  (geterogen)  xususiyatlari  kislota  oqimi,  erish (dissolyutsiya)  fronti  va  oqim  yo‘llari  (wormhole)  shakllanishiga  qanday  ta’sir ko‘rsatishi tushuntiriladi. Soha bo‘yicha klassik monografiyalar va zamonaviy ilmiy maqolalardan  foydalangan  holda  QAZ  geologiyasi  bilan  KIB  dizayn  qarorlarini uyg‘unlashtirish uchun konseptual asos ishlab chiqiladi [1–6].