TURLI TIPDAGI MA’LUMOTLARNI INTELLEKTUAL TAHLIL QILISH VA DATA MINING TEXNOLOGIYALARINING EVOLYUTSIYASI - Hamroyev Alisher Shodmonqulovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur  maqolada  turli  tipdagi  ma’lumotlarni  intellektual  tahlil  qilish muammolari  hamda  Data  Mining  texnologiyalarining  rivojlanish  bosqichlari  tahlil qilingan.  Predmet  soha  ob’ektlarini  tavsiflashda  qo‘llaniladigan  belgilar  turlari, ularning  turli  shkalalarda  ifodalanishi  va  noaniqlik  holatlari  ko‘rib  chiqilgan. Ma’lumotlarga dastlabki ishlov berish, belgilar fazosini shakllantirish va ob’ektlarni modellashtirish  jarayonlarining  intellektual  tizimlar  yaratishdagi  ahamiyati  asoslab berilgan.  Shuningdek,  Data  Mining  yo‘nalishining  statistik  tahlildan  boshlab mashinani o‘qitish, sun’iy intellekt va chuqur o‘rganish texnologiyalarigacha bo‘lgan evolyutsiyasi yoritilgan. Turli tipli ma’lumotlarni tahlil qilishda tasniflash, klasterlash, regressiya  va  bashoratlash  usullarining  o‘rni  ko‘rsatib  berilgan.  Tadqiqot  natijalari zamonaviy  intellektual  tizimlarni  ishlab  chiqishda  ma’lumotlarni  intellektual  tahlil qilish usullarini takomillashtirish zarurligini ko‘rsatadi.