ONLAYN ARBITRAJDA AVTOMATLASHTIRILGAN QARORLAR QABUL QILISHDA SUN’IY INTELLEKT MUSTAQIL ARBITR SIFATIDA - Meliqo‘ziyev Fazliddin Abdurasul o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  So‘nggi  yillarda  xalqaro  arbitraj  sohasida  arbitrlarni  tayinlash, huquqiy  tadqiqotlar  olib  borish,  tomonlarning  yozma  arizalarini  ishlab  chiqish  va tahrirlash,  hujjatlarni  tarjima  qilish,  ishlarni  va  hujjatlarni  yuritishni  tashkil  etish, xarajatlarni  baholash,  taraflarning  tinglovlarni  tashkil  etish,  shuningdek,  hakamlik sudlari  qarorlarining  namunaviy  shakllarini  ishlab  chiqish    kabi  keng  ko‘lamli vazifalarni  amalga  oshirishda  sun’iy  intellekt  texnologiyalaridan  keng  ko‘lamda foydalanilmoqda. Sun’iy intellekt texnologiyalari ishtirok etadigan ushbu protsessual jarayonlarning barchasi vaqt va moddiy resurslarni, shubhasiz, kamaytiradi. Shu bilan birga hozirgi kunda anchayin dolzarb va muhokamali bo‘lgan yana bir nazariya ilgari surilmoqda. Bu – tadqiqot ishimizning asosiy mavzusi bo‘lgan sun’iy intellekt orqali arbitraj  qarorlarini  qabul  qilish  masalasidir.  Ushbu  tadqiqot  ishi  bir  qator  xorijiy mualliflarning  xalqaro  arbitraj  amaliyotida  sun’iy  intellektdan  foydalanish muammolari va istiqbollari bo‘yicha pozitsiyalarini ko‘rib chiqishga bag‘ishlangan.