MORFEMALARNING TIPOLOGIK TASNIFI: O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARI MISOLIDA - Qo‘ldasheva Nazira Ma’murjonovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur  maqolada  morfemalarning  tipologik  tasnifi  o‘zbek  va  ingliz  tillari misolida qiyosiy tahlil qilinadi. Morfema tilning eng kichik ma’noli birligi sifatida so‘z yasalishi  va  grammatik  shakllanish  jarayonlarida  muhim  o‘rin  tutadi.  O‘zbek  tili agglutinativ tipga mansub bo‘lib, unda grammatik ma’no asosan qo‘shimchalar orqali ifodalanadi. Ingliz tili esa analitik-flektiv xususiyatlarga ega bo‘lib, grammatik ma’no ko‘pincha  yordamchi  so‘zlar  va  ichki  o‘zgarishlar  orqali  beriladi.  Maqolada morfemalarning  turlari,  ularning  funksional  vazifalari  hamda  ikki  til  o‘rtasidagi tipologik farqlar ilmiy asosda yoritiladi.