AXBOROT UZATISH MUHITI VA REGIONAL KOMPYUTER TARMOQLARI - Olimjonova Gulmira Ma'rifjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  So‘nggi  o‘n  yilliklarda  axborot-kommunikatsiya  texnologiyalari jadal sur’atlar bilan rivojlanib, hayotimizning barcha jabhalariga chuqur kirib bordi. Jamiyatimizda  axborot  oqimining  o‘sishi,  turli  soha  va  kasb  egalarining  axborot texnologiyalariga  bo‘lgan  ehtiyoji  ortishi  natijasida  axborotlarni  tezkor,  ishonchli, xavfsiz  hamda  uzluksiz  tarzda  uzatish  zaruriyati  borgan  sari  dolzarb  masalaga aylanyapti.  Axborotni  uzatish  jarayonida  turli  muhitlardan  foydalaniladi.  Bunday muhitlarga  optik  tolali  kabellar,  mis  simlar,  radioaloqa,  sun’iy  yo‘ldosh  vositalari, hamda boshqa ko‘plab texnik vositalar kiradi. Har bir axborot uzatish muhiti o‘ziga xos afzallik va kamchiliklarga ega bo‘lib, ular tanlashda texnik, iqtisodiy, hududiy va xavfsizlik omillari inobatga olinadi.