KOMPLEKS BIRIKMALARNING KATALITIK XOSSALARI - Shomurotova Shirin Xajiyevna,; Muhiddinova Muqaddas Husniddin qizi,; Mirxaitov Behruz G’ayrat o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  kompleks  birikmalarning  katalitik  xossalari, ularning tuzilishi va faol markazlari o‘rtasidagi bog‘liqlik hamda zamonaviy katalitik jarayonlardagi ahamiyati yoritilgan. O‘tish metall komplekslarining elektron tuzilishi, koordinatsion  muhit  va  ligand  tabiatining  katalitik  faollikka  ta’siri  tahlil  qilinadi. Shuningdek, gomogen va geterogen katalizda kompleks birikmalarning tutgan o‘rni, ularning sanoat va ekologik jarayonlarda qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotlarda oksidlanish–qaytarilish  reaksiyalari,  gidrogenlash,  karbonillash  va  polimerlash jarayonlarida kompleks katalizatorlarning samaradorligi baholanadi. Olingan natijalar kompleks birikmalar asosida yuqori faollik va selektivlikka ega yangi katalizatorlar yaratish istiqbollarini ko‘rsatadi.