SIL KASALIGI KELIB CHIQISHI PATOLOGIYASI VA DAVOLASH USULLARI - Choriyeva Fotimaoy,; Husanova Dildora,; Imomnazarova Zulxumor, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada sil kasalligining kelib chiqishi, patogenezi, klinik belgilari, diagnostika usullari hamda zamonaviy davolash tamoyillari keng yoritilgan. Sil kasalligi insoniyat uchun dolzarb muammo bo‘lib, uning asosiy qo‘zg‘atuvchisi Mycobacterium tuberculosis hisoblanadi. Kasallik asosan havo-tomchi yo‘li orqali yuqadi va ko‘pincha o‘pkani zararlaydi, biroq boshqa a’zolarga ham ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Maqolada silning rivojlanish mexanizmi, granuloma hosil bo‘lish jarayoni, immun  javob  xususiyatlari  hamda  kazeoz  nekroz  kabi  patologik  o‘zgarishlar  tahlil qilingan. Shuningdek, kasallikni aniqlashning laborator va instrumental usullari hamda kompleks  dori  vositalari  yordamida  davolash  strategiyalari  bayon  etilgan.  Silning oldini olish choralariga alohida e’tibor qaratilgan.