DAVLAT BUDJETI IJROSINI TASHKIL ETISH - Arzimatova Iroda Aliyevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  davlat  budjeti  ijrosini  tashkil  etish  jarayoni  va uning muhimligi tahlil qilinadi. Davlat budjeti — mamlakatning iqtisodiy siyosatini amalga  oshirishda  asosiy  vosita  bo'lib,  uning  ijrosi  davlatning  moliyaviy barqarorligini ta'minlash, ijtimoiy va iqtisodiy rivojlanishni rag'batlantirishda muhim rol o'ynaydi.  Maqolada budjet rejasi, uning tasdiqlanishi, ijro mexanizmlari va nazorat tizimlari haqida ma'lumot beriladi. Shuningdek, davlat budjeti ijrosini samarali tashkil etish uchun  zarur  bo'lgan  huquqiy,  institutsional  va  moliyaviy  asoslar  ko'rib  chiqiladi. Davlat organlari va boshqa manfaatdor tomonlar o'rtasida hamkorlik, shaffoflik va hisobdorlik kabi omillar ijro jarayonining muvaffaqiyatli amalga oshirilishida muhim ahamiyatga ega. Maqola,  shuningdek,  davlat  budjeti  ijrosida  yuzaga  keladigan  muammolar  va ularni  hal  etish  yo'llarini  ham  o'z  ichiga  oladi.  Iqtisodiy  o'sish,  ijtimoiy  adolat  va barqaror rivojlanishni ta'minlash maqsadida davlat budjetining samarali ijrosi har bir davlat uchun ustuvor vazifadir.  Ushbu izlanishlar natijasida, davlat budjeti ijrosini tashkil etishda ilg'or tajribalar va  innovatsion  yondashuvlar  ko'rib  chiqiladi,  bu  esa  mamlakatning  iqtisodiy barqarorligini oshirishga xizmat qiladi.