DAVLAT BYUDJETINING MAZMUNI, UNING SHAKLLANISHI VA TAQSIMLANISHINING XUSUSIYATLARI - Arzimatova Iroda Aliyevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.    Davlat  byudjeti  —  bu  davlatning  moliyaviy  resurslarini rejalashtirish, yig'ish va taqsimlash jarayonini ifodalovchi muhim iqtisodiy hujjatdir. U davlatning iqtisodiy siyosatini amalga oshirish, ijtimoiy va infratuzilma loyihalarini moliyalashtirish, shuningdek, iqtisodiy barqarorlikni ta'minlashda muhim rol o'ynaydi. Davlat  byudjetining  mazmuni  davlatning  moliyaviy  ehtiyojlari  va  majburiyatlari, shuningdek, iqtisodiy rivojlanish strategiyalariga asoslanadi. Byudjet  shakllanishi  jarayoni  bir  qancha  bosqichlardan  iborat  bo'lib,  u davlatning  daromadlar  va  xarajatlar  rejasini  ishlab  chiqishni  o'z  ichiga  oladi.  Bu jarayonda davlat organlari, moliya muassasalari va boshqa manfaatdor tomonlarning ishtiroki  muhim  ahamiyatga  ega.  Byudjetni  shakllantirishda  iqtisodiy  prognozlar, moliyaviy tahlillar va ijtimoiy ehtiyojlar inobatga olinadi. Ushbu mavzu doirasida davlat byudjetining mazmuni, shakllanish jarayoni va taqsimlanish  xususiyatlari  chuqur  tahlil  qilinadi.  Bu  orqali  davlatning  iqtisodiy barqarorligini ta'minlash va ijtimoiy adolatni amalga oshirishda byudjetning ahamiyati ko'rib chiqiladi.